Vind jij het leuk om dingen te maken, help je graag anderen en wil je je kennis en ervaring delen met buurtkinderen? Zo ja, dan zoeken wij jou.

Bouwkeet is op zoek naar enthousiaste vrijwilligers om te helpen bij het begeleiden van verschillende maak-programma’s. Als vrijwillig begeleider sta je samen met een collega begeleider voor een groep van ongeveer 10 jongeren. Je helpt ze in de werkplaats met hun maak-proces, bijvoorbeeld het opknappen van een fiets of het maken van zelf-ontworpen kleding. Je draagt bij aan een prettige leeromgeving waarin onze deelnemers zich zo goed mogelijk kunnen ontwikkelen. Ook zorg je ervoor dat alles veilig gebeurt en ben je het gezicht van Bouwkeet.

Als begeleider in Bouwkeet ben je onderdeel van een team enthousiaste makers met allerlei achtergronden die ook veel van en met elkaar leren.

Waar?

Aan de Schiedamseweg, in Bospolder-Tussendijken staat Bouwkeet, de makerspace van de buurt. Bouwkeet is een vernieuwende plek waar bewoners kunnen leren en maken wat zij willen. Er worden veel verschillende maak-programma’s georganiseerd. Vooral voor buurtkinderen van 10 tot en met 15 jaar, maar iedereen die ouder is dan 15 jaar, is ook welkom. Er zijn vijf verschillende werkplaatsen waar je met verschillende materialen kan (leren) werken. In die werkplaatsen zijn zowel traditionele technieken (zoals gereedschappen en machines voor hout- en metaalbewerking) als moderne technieken (o.a. 3D-printen, lasersnijden en programmeren). Bouwkeet is een vrij platte maar professionele organisatie met een kleine groep vaste medewerkers en een grote groep vrijwilligers.

Kansen bieden

Het doel van Bouwkeet is het vergroten van kansen voor wijkbewoners door bij te dragen aan de ontwikkeling van ‘empowerment’, ‘soft skills’ en ‘wereldverbreding’. Hiermee bedoelen we dat begeleiders onze deelnemers onder andere helpen om niet op te geven als iets niet in één keer lukt en om op een goede manier met uitdagingen om te gaan. Als begeleider stimuleer je de ontwikkeling van zelfvertrouwen bij onze deelnemers en bovendien vergroot je de leefwereld van deelnemende wijkbewoners. De belangrijkste doelgroep van Bouwkeet is de jeugd tussen 10 en 15 jaar oud; maar de werkplaatsen zijn toegankelijk voor iedereen die iets wil maken (senioren, werkzoekenden, hobbyisten, amateur- en professionele kunstenaars) zolang ze ook iets terug doen voor andere deelnemers.

Wat moet je kunnen?

Wij zijn op vooral op zoek naar vrijwillig begeleiders voor ons fietsenprogramma en onze programma’s in de houtwerkplaats, maar ook voor andere programma’s kunnen we alle hulp gebruiken. Dus mensen die enige ervaring hebben met textiel, keramiek, elektronica, kunststof en/of ervaring hebben met het geven van workshops of (techniek-) les zijn welkom. Ook als je nog geen ervaren maker of begeleider bent, maar je wel daarin wil ontwikkelen willen we je graag leren kennen. Binnen Bouwkeet zijn mogelijkheden om dat wat je nog niet kan, te leren. Met name een goede motivatie, positieve instelling en de wil om te leren zijn hierbij belangrijk.

Verder ben je nieuwsgierig en altijd bezig jezelf te ontwikkelen. Je vindt het leuk om met kinderen in de leeftijd 10-15 jaar te werken. En uiteraard ben je een ‘maker’.

Jouw werkzaamheden zijn o.a. samen:

  • Voorbereiden en begeleiden van maak-programma’s (zoals, je eigen fiets of meubels maken)
  • Zorgen voor voorbeelden van wat er gemaakt kan worden voorafgaand aan programma’s en de daarbij behorende handleidingen
  • Opruimen en evt. onderhouden van de werkplaatsen
  • Beoordelen van programma’s en het verbeteren ervan

 Ons aanbod:  

  • Draag bij aan een betere wijk en de ontwikkeling van de volgende generatie
  • Help kinderen met het leren van nieuwe dingen
  • Een fijne werkomgeving
  • Onderdeel zijn van een betrokken team van makers
  • Training en opleiding op het gebied van begeleiding en (nieuwe) maak-technieken
  • Gratis gebruik van onze machines en gereedschappen voor eigen projecten

Informatie

Meer informatie over Bouwkeet kun je vinden op www.bouwkeet.org.

Als je je wil aanmelden als vrijwilliger of meer vragen hebt over vrijwilligerswerk in Bouwkeet, stuur dan een mailtje naar info@bouwkeet.org. Vertel iets over jezelf, jouw ervaring en waarom je bij Bouwkeet als vrijwilliger aan de slag wilt. Als wij ook enthousiast zijn, dan nodigen we je graag uit voor een kennismaking.

Namens het hele Bouwkeet team,

Hopelijk tot snel!