Verbouwing

Het einde van de verbouwing van het oude postkantoor aan de Schiedamseweg 240 tot de Makerspace van Bospolder en Tussendijken is in zicht.

Het is best veel werk en dat kost wat tijd, maar het resultaat wordt prachtig (vinden we zelf).

We hebben alvast een groot deel van onze machines verhuisd naar het pand. De meeste machines zijn tweedehands en hebben flink wat ‘liefde’ en ‘aandacht’ nodig (een flinke onderhoudsbeurt dus). Daarvoor zoeken we nog hulp. Heb je tijd en zin om ons te helpen de Makerspace verder op te bouwen (denk hierbij aan het schoonmaken en overschilderen van de machines). Ben je een beetje handig en vind je het leuk om de handen uit de mouwen te steken?

Meld je aan via info@bouwkeet.org.

Verhuizing van machines naar BouwKeet

Team-uitbreiding
Het BouwKeet-team is de afgelopen maanden aangesterkt door Kamini, Ray en Elise; alledrie toppers! Bij deze stellen wij ze met trots aan je voor:

Kamini Enait is onze ‘Host’. Velen onder jullie zullen haar reeds kennen als een actieve bewoonster van Bospolder-Tussendijken. Ze zal je verwelkomen in BouwKeet en als je vragen hebt, is zij degene met de antwoorden.

Ray Borggreve is een echte maker. Hij is onder andere de houtwerkplaats op orde aan het maken en coördineert de aanleg van het ICT-systeem. Tussendoor maakt hij ook nog even alles wat nodig is zoals workshoptafels van bouwafval.

Elise van Beurden is onze Fablab-heldin. Zij heeft zich met name ontfermd over onze 3D-printers, Lasersnijders, Arduino’s, Lego-mindstorms en de Vacuümvormmachine. Elise is een afgestudeerd productontwerper die talent heeft voor het werken met kinderen.


Team BouwKeet: Van links naar rechts: Ray, Elise, Ruud, Kamini, Daniel en Jos

Soft open
We zijn officieel nog niet geopend, maar al wel kleinschalig begonnen met programma’s in samenwerking met basisscholen in de omgeving.

Zo komen gedurende acht woensdagmiddagen twintig kinderen van de groepen 7 en 8 van de Nicolaasschool aan een naschools-programma deelnemen. Tien kinderen volgen het ‘Robotlaboratorium’ (denk aan: borstelrobots, Lego-mindstorms, 3D-printen en een eigen robot bouwen van oude apparaten) en tien andere kinderen nemen deel aan ‘Waanzinnig draagbaar’ (tasjes naaien, kussens vilten, vinyl-snijden en eigen kleding maken). We zijn nu halverwege de programma’s en het gaat super! De kinderen werken zeer geconcentreerd, zeggen het programma heel erg leuk te vinden en maken de mooiste dingen.

Op vrijdagen bouwen de klassen 8a en 8b van de Valentijnschool in BouwKeet aan het decor van hun eindejaarsmusical. Dat is een hele opgave aangezien de groepen los van elkaar moeten samenwerken aan hetzelfde decorstuk. Gelukkig luisteren de begeleiders goed naar de wensen van de kinderen en wordt het eindresultaat naar ieders wens.

(Daar kunnen we nog geen foto’s van laten zien, want het moet een verrassing blijven voor de ouders.)

Planning
Iedereen vraagt ons steeds: “Wanneer gaan jullie open?” Echt fantastisch dat BouwKeet al zo in de wijk ‘leeft’. Komende zomer gaan we starten met eigen programma’s en in september (aan het begin van het nieuwe schooljaar) gaan we feestelijk open.

We zijn druk bezig om een nieuwe website te maken, die ontworpen is door &Associates, met daarop het zomerprogramma en onze openingstijden. We hopen deze binnen een paar weken online te hebben staan. Zodra deze er is zullen we je op de hoogte brengen via de volgende nieuwsbrief. Je zal je in kunnen schrijven voor het zomerprogramma middels de nieuwe website of aan de balie in BouwKeet.

Impressie van de nieuwe website

Vrijwilligers
Op dit moment zoeken we nog naar ‘makers’ uit Bospolder en Tussendijken die als vrijwilliger mee willen werken aan de opbouw van deze makerspace. Zeer recent is het vrijwilligersteam aangesterkt door Ries en Cedric. Uit onze eigen wijk komt de vriendelijke Ries, een gepassioneerd lasser. Cedric is een ontwerper afkomstig uit Brussel, België. Beiden zijn al druk bezig geweest met klussen, opbouwen en assisteren bij de schoolprogramma’s.

Met de hulp van Cedric en Ries redden we het nog toch niet helemaal; er zijn nog allerlei klussen te doen, met name een aantal machines schoonmaken en overschilderen, maar ook in onze communicatie en in de organisatie is er hulp nodig.

Mocht je interesse hebben, kom gerust langs en maak eens een praatje met Kamini, onze host. Of maak een afspraak met één van de coördinatoren door een bericht te sturen naar info@bouwkeet.org.

Terugblik
De afgelopen tijd hebben we teveel mooie momenten meegemaakt om allemaal in deze nieuwsbrief uitgebreid te beschrijven. Maar we willen ze toch met je delen, dus bij deze in sneltreinvaart een overzicht:

1 maart 2016: Op de foto:
Robotworkshop ouderkamer Nicolaasschool: Met 20 fanatieke moeders robots bouwen.22 maart 2016: Pecha Kucha avond in de Arminius kerk: Daniel heeft in 20 dia’s die elk 20 seconden in beeld waren het verhaal van Bouwkeet verteld aan een volle Arminius kerk.12, 13 en 14 april 2016: Verhuizing grote machines naar de Schiedamseweg.16 april 2016: Voorjaarsmarkt in Bospolder: Met de mobiele mini-makerspace 3D-print demonstraties en papieren vliegtuig workshop geven tijdens de markt van de bewonersvereniging.21 en 25 april 2016: Het hele BouwKeet team heeft de BHV-training (bedrijfshulpverlening) succesvol afgerond!11 mei 2016: Start naschools programma’s ‘Waanzinning Draagbaar’ en ‘Robotlaboratorium’ in samenwerking met de Nicolaasschool.11 mei 2016: L.O.T. op bezoek in BouwKeet. Het Leerkracht Ontwikkel Team (LOT) georganiseerd door Roffab voor Kind en Onderwijs scholen kwam hun laatste bijeenkomst houden in BouwKeet. Zo’n 40 basisschooldocenten organiseerden maak-onderwijs workshops voor elkaar.
Europese makerweek in BouwKeet: Digital Playground
13 mei 2016: Lentefeest op het gedeelde schoolplein van de Lucasschool en basisschool De Korf. Met de mobiele mini makerspace 3D-print demonstraties en buttons maken met ongeveer 150 kinderen.

20 mei 2016: Start bouw musical decor met groep 8 van de Valentijnschool in BouwKeet.

25 mei 2016: Deelname aan ‘Frisse Vis’ op het Visserij Plein. 3D-print demonstratie geven met de mobiele mini makerspace.

28 mei 2016: Deelname Talentenfeest van de El Ghazali school in Park 1943: met de mobiele mini makerspace 3D-print demonstratie en buttons maken met ongeveer 200 kinderen.

4 juni 2016: Op de foto: Europese makerweek in BouwKeet: Digital Playground.

HetLab Rotterdam en Hottentottentalentententoonstelling hebben de handen ineen geslagen en hebben een middag lang met 23 kinderen uit de buurt steden gebouwd van Lego, gebouwen 3D-geprint en van die gebouwen in Virtual reality een stad gemaakt.

Een hele leuke middag. De gebouwde virtual reality steden zijn te zien op: https://galleries.diy-virtualreality.nl/gallery/european-makerweek.